Vlastný bar alebo kaviareň: Čo k tomu potrebujete?

Snívali ste niekedy nad tým, že budete vlastniť bar, kaviareň alebo reštauráciu? Kto povedal, že sen sa nemôže stať skutočnosťou? Hoci to nebude vždy jednoduché, nie je nič krajšie ako úspech, ktorý sa dostaví pod náporom Vášho vlastného úsilia. Kto nič neskúsi, nič nedokáže! Preto choďte smelo vpred! Ak máte chuť a odhodlanie otvoriť si vlastný podnik, pozrite sa, čo k tomu budete, okrem vytrvalosti a pevných nervov, potrebovať. 

4_kresla_lavice_sedacky_img

Chce to víziu, projekt a rozpočet

Ak ste o tom snívali od detstva, iste už nejakú víziu máte. Kam umiestnite bar, ako rozložíte stoly, v akom duchu sa bude niesť interiér. V prvom rade však potrebujete rozpočet. Ten si ale zvýšte asi o takých 30-40%, pretože u začiatočníkov je nepredpokladaných výdavkov neskutočne veľa.

Priestor

Pravdaže, najlepší priestor je v centre, ten však môže byť pridrahý. Pokiaľ ste práve nezdedili priestory v lukratívnej lokalite, tak si prenájom či kúpu dobre zvážte. Výber je veľmi zásadný, tu už musíte mať jasnú predstavu, na akú klientelu sa chcete zamerať, kde a v akej lokalite sa nachádzate, čo a pre koho chcete robiť, akú máte konkurenciu v okolí…

Nudná, ale nutná legislatíva

Forma podnikania

Kým rozmýšľate nad priestorom, začnite riešiť aj legislatívne záležitosti. Určite si formu podnikania a rozhodnite sa, či do toho idete sólo alebo si priberiete spoločníka. V tomto prípade prichádza do úvahy klasické podnikanie na živnosť, ale tiež s.r.o.-čka. Svoju prevádzku musíte prihlásiť na príslušnom úrade.

Pokiaľ chcete mať na Slovensku vlastnú prevádzku, musí Vám ju odobriť Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). 

Čo ešte potrebujete?  

K dispozícií musíte mať tiež povolenie na predaj alkoholu, ak ho plánujete ponúkať alebo predávať. Prirodzene, nesmie Vám chýbať ani registračná pokladňa. Na prevádzke musia byť označené únikové východy. Ďalším bodom bude pre Vás prihlásenie sa na platbu za komunálne odpady.

Zariadenie prevádzky

Keď už vlastníte svoju prevádzku, prišiel rad na zariadenie. Budete potrebovať špecializovaný gastro nábytok pre kaviarne, bary či reštaurácie, podľa toho, čo vlastníte. Stoličky, stoly, kreslá, to všetko nájdete v špecializovaných firmách s gastro nábytkom. Snažte sa ich však dizajnovo zladiť, aby sa u Vás cítili hostia príjemne. No na druhej strane, ani extravagancia nemusí byť na škodu a pritiahne vyhradený typ zákazníka. 

Na záver

V neposlednom rade sa treba zamerať na precízny marketing a výber zamestnancov. Zhodnoťte, či dokážete zaplatiť špičkového kuchára, alebo dáte radšej šancu absolventovi. Zvládne prácu na rajóne jedna čašníčka? Potrebujete aj niekoho na terasu? Chcete si viesť účtovníctvo po večeroch vlastnoručne, alebo ho radšej zveríte do rúk profesionálovi? Viditeľne si označte otváracie hodiny a môžete začať robiť dojem na prvých zákazníkov. Želáme úspešné podnikanie.                  

Zdroj: k8jo.sk

Foto: objekta.sk