Údržba prepraviek pre ich dlhšiu životnosť

Je úplne jedno, či máte doma len zopár prepraviek, ktoré používate na skladovanie ovocia a zeleniny, alebo máte veľkú firmu, s ktorou zásobujete reštaurácie rôznymi potravinami. Na prácu takmer určite využívate prepravky. Treba sa o takéto prepravky dôkladne starať? Ako sa vyhnúť problémom s hygienou?

Čo v nich nosíte

Pravidelnosť umývania prepraviek veľmi závisí od toho, čo v nich aktuálne nosíte. Ak prevážate balené potraviny, nemusíte sa obávať znečistenia a ani príliš častého čistenia. Ak máte v ponuke mrazené veci, občas je vhodné prepravky vysušiť, aby sa v roztopenej vode netvorili baktérie. Ak však v prepravkách prepravujete jedlo (napríklad zeleninu, ovocie, alebo mäso) bez obalov, musia byť prepravky vždy na 100 % čisté.

Pozor na plesne

Zo zbytkov jedla sa veľmi jednoducho v prepravkách vytvoria plesne, ktoré môžu v budúcnosti nakaziť aj ďalšie čerstvé potraviny. Ich pôvod nemusí byť bežným okom viditeľný, preto dbajte na dôkladné čistenie. Náš tip – ako podložku medzi potraviny a prepravku použite špeciálny papier alebo igelit, ktorým prepravku vysteliete a po použití vyhodíte.

Nezoškrabnite farbu

Kvalitné prepravky sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu. Nemusíte sa báť žiadneho úniku toxínov alebo iných nebezpečných látok do jedla. Avšak, pri čistení hrubej špiny si dávajte pozor, aby ste nepoškodili povrch prepraviek a aby sa jednotlivé mikročastice nezačali uvoľňovať. Používajte len hubku, čistiace prostriedky a prúd vody, žiadne ostré predmety.

Nenechávajte v nich odpad

Po každom použití prepravku aspoň obráťte, vysypte drobný odpad a poriadne pobúchajte. Zabránite tak šíreniu pachov a postupnému kvaseniu napríklad kúskov ovocia. Rovnako očistite prepravky, ktoré používate na prenos pečiva.

Skladujte na vhodnom mieste

Prepravky nenechávajte vonku celú zimu v mrazoch, na daždi, ale ani na priamom slnku. Práve tieto faktory môžu poškodiť ich povrch. Avšak, kvalitné prepravky na mäso sú určené napríklad aj do mraziarskych áut.